Origens

El triatló apareix en França, en 1920. Aleshores es practicava de manera esporàdica i sense codificació precisa en localitats a la vora del Sena i el Marne (Joinville-le-Pont, Meulan i Possy). Aquestes manifestacions de les afores, amb dificultats per a arraigar-se, reben el nom de "carrera de los despabilados" o "carrera de los entrometidos". 

En canvi, la "carrera de los tres deportes", organitzada en el cor de la Rochelle en 1934, obté un gran èxit. La prova consisteix en travessar el canal nedant, es a dir, uns 200 metres, després anar amb bicicleta al parc de Laleu, situat a 10 quilòmetres al nord de la Rochelle i, per últim, realitzar tres voltes de pista en carrera a peu (es a dir, 1.200 metres) en el estadi André-Barbeau.

 

Fins a 40 anys mes tard, en 1975, no es realitza, en la perifèria de San Diego, el primer triatló americà, es també la primera vegada que la denominació triatló s'utilitza per a definir aquest tipus de prova. En aquest cas, els triatletes deuen encadenar 800 metres de natació, 8 quilòmetres de bicicleta i, finalment, 8 quilòmetres de carrera a peu. No obstant, el triatló va escriure la seua primera i vertadera pàgina en la història en mig del Pacífic, en el artxipielag de Hawai.

 

Hawai, la legenda "Kona"

Una vesprada de 1977, en una taula de la brasería Primo, en algun lloc de la ciutat de Honolulu, el capità de vaixell Jhon Collins, veterà de la marina americana, reta als seus homes a cobrir de forma successiva i sense interrupcions les tres competicions més dures de Hawai.

El Waikiki Rough Water Swim, que travessava la base més famosa de l'illa, es a dir, 3,8 quilòmetres de natació.

El Around Oahu Bike Race, prestigiosa prova ciclista al voltant de l'illa, de 180 quilòmetres.

El Marató de Honolulu, es a dir, 42,195 quilòmetres de cursa a peu, per acabar.

 

El 18 de febrer de 1978, es realitza el repte; després de 11 hores 46 minuts i 58 segons de cursa, Gordon Haller concloïa els 225 quilòmetres d'aquesta aventura, convertint-se d'aquesta manera en el primer ironman - home de ferro

 

Al 1989 ens arriba una carrera mítica Dave Scott i Mark Allen en Kona Hawai el resultat fou que a Oliva eixe any celebrariem el I Triatló La Safor Oliva i als tres anys següents una secció a la Colla Esportiva El Corriol de Triatló, l'èxit i les ganes acabaren en formar un Club de Triatló específic al 1995 i desde aleshores estem ací acomplint un somni al 2018 les 30 edicions d'un Triatló Olímpic  que ha esdevingut en la prova Degana de la Comunitat Valenciana.

 

 

La grandesa del triatló a Oliva. "Oliva és Triatló" 30 anys , un gran Aniversari

A partir d'aquest moment, les coses es desencadenen de forma ràpida. En França, el primer triatló de Niza es realitza en 1982. En 1984, s'organitza una vintena de proves, on hi han proves que més de 400 competidors s'apreten en les línies de eixida. El primer campionat del món de curta distància es organitza en Aviñon el 6 d'agost de 1989; alguns mesos després es crea la INTERNATIONAL TRIATHLON UNIÓN, que reagrupa a 37 federacions repartides per arreu del món.

 

Orgullós del seu èxit, el triatló continua obrint-se pas i, en 1994, el Comitè Internacional Olímpic vota la incorporació del triatló en els jocs olímpics de l'any 2000. A l'any 1995 Oliva ja contava amb un Club de Triatló. A Espanya la primera ciutat en organitzar un Triatló fou Guadalajara i a la Comunitat Valenciana Oliva  al 1989, de seguida també Vinaròs els pioners. L'any vinent Antella i així progressivament any rere any omplint un gran Calendari.

 

Menys de vint anys haurà necessitat aquesta nova disciplina per a imposar-se al mes alt nivell internacional i alcançar la consagració suprema amb la primera medalla dels Jocs Olímpics de Sydney, otorgada a ... un triatleta!.

 

A Oliva ja disposem d'un mig iron que en 2018 acompleix la seua VI edició el " International Triatló Oliva 113MD "Capità de la Vangvarda" després de 30 anys  ens consolidem com una ciutat triatlètica amb dues proves de molt bona acceptació a la Comunitat Valenciana, el no drafting les distingueix i amb una participació cada vegada més alta d'extrangers.

 

Les dos proves conformen el projecte Viu la Festa "Oliva és Triatló" que vol optar a la Declaració d'interés Turístic Autonòmic,  per edicions, per festa i espectacles, per patrimoni cultural, per defensa mediambiental preservació Ecosistema Dunar, per potenciació del associacionisme voluntariat, per dinamització económica, per creació d'ocupació.... 

 

Ens dediquem com  a Club Esportiu al  projecte Viu la Festa Oliva és Triatló per tal d'aconseguir acomplir els nostres fins estatutaris contem amb l'ajuda de la Federació UAI Activa't +, i de l'excm Ajuntament d'Oliva que promociona les nostres activitats, també col.laboren altres estaments i ajuntaments propers com Pego, Atzúvia (Forna), Ràfol d'Almúnia, Sagra, ...